Opskrifter

Valnødder er sunde!

Mere om det senere!


Men smager også godt på alle måder

 Smagen er let bitter og syrlig og mere gennemtrængende end hasselnødder og mandler, hvilket er med til at gøre den så velegnet til at give modspil i så mange forskellig madtyper. Valnødder er en fast del af julens konfektskål. Syltede valnødder kan man også lave. Til ostebordet eller i skønne desserter er valnødder en prima ingrediens. I salater eller chévre chaud og med en vinaigrette lavet med vores valnøddeolie… det er der ingen der kan slå. Valnødden er ligeledes velegnede til boller og brød og i skønne kager og muffins. Her kan vores poser med valnøddebrud anvendes.


 Hvis man ønsker at studere regionale opskrifter fra Perigord så kan man blive inspireret af denne links, som godt nok er på fransk og som har nogle komplicerede opskrifter men flotte billeder!

https://www.noixduperigord.com/fr/les-recettes 


 Valnøddeolie, vi bliver ofte spurgt ”hvad man kan bruge olien til? ”. Det vi mest bruger det til er at lave vinaigrette eller farfars dressing. Vi bruger den også til at lave mayonnaise eller hælder lidt over kogte grønsager. Bror Philippe synes at det smager fantastisk godt over brocolli...


 Vinaigrette er et must når vi får kogte artiskokker. Men det kan ikke bruges varmt.


 Det er faktisk kun en indfødt fra Périgord, der kan fortælle dig, at spejlæg er perfekt stegt i valnøddeolie. Jeg har prøvet og jeg synes ikke det lugter godt....og så mister man jo alle vitaminerne.

Superkagen (8 pers)


Ingredienser:

200 g sukker                                          

2 hele æg

200 g valnødder 


Fremgangsmåde:

  1. Sukker og æg piskes helt hvidt og skummende og de fint malede nødder vendes i.
  2. En springform smøres godt med smør (kom evt. bagepapir på bunden af springformen, før kanten sættes på).
  3. Bages ved 200 grader C i ca. 30-40 minutter. Læg evt. staniol over efter 20 minutter, da den hurtigt bliver brun.
  4. Når kagen er kold lirkes den over på et fad eller vendes ud på et fad, hvis den første metode ikke duer.

 

Servering

1)  Skæres i passende stykker og serveres på en desserttallerken med is,  lidt frisk frugt og  syltet figen, ELLER 

2)  Dækkes med en lækker mousse af 2½ dl piskefløde pisket til flødeskum og smagt til med blendet frisk frugt eller kogt og moset tørret frugt eller blendet frossen frugt (Karoline nr. 5 har på s. 46 en lækker abrikoscreme), ELLER 

3)  Pyntes med flødeskum eller creme fraiche og frisk frugt, f.eks. kiwi og/eller druer.

 

Janne Vejlsgaards Nantucket julekage 

(8 pers.)             

 

Ingredienser:

350 g tranebær

75 g valnøddekerner

90 g farin

180 g sukker

130 g mel

175 g smør

2 æg


Fremgangsmåde:

  1. Brug en springform. Dæk bunden med bagepapir.
  2. Hak tranebær og valnødder groft. Jeg kører det en tur i food processoren. Rør brun farin i og hæld bærblandingen i formen.
  3. Pisk æg med sukker, vend mel i og tilsæt smeltet, afkølet smør. Hæld dette over bærblandingen.
  4. Kagen bages ca. 40 minutter ved 180 grader C og afkøles i formen på en bagerist, før den vendes ud på et fad.


Servering:

Kagen kræver ingen pynt.

Serveres med flødeskum eller creme fraiche, mens den er lun.

Kold smager den fint uden noget.

Valnøddekonfekt (ca. 40 stk.)


Ingredienser:

200 g absolut friske valnøddekerner

40 halve valnødder ekstra

1 dl ahornsirup

Bløde, saftige, tørrede dadler

eller 200 g fin overtrækschokolade


Fremgangsmåde:

  1.  Kværn valnødderne helt fint i blender eller food-processor, men lad dem ikke blive til ”valnøddesmør”. Kom dem i en tykbundet gryde og rør ahornsirup i. Rist massen, til den er lun og sammenhængende. Tag den op, tril den til en pølse og lad den køle af. Del den i 40 stykker à 6-7 g og tril dem til kugler.
  2.  Forslag 1
  3. Fjern stenene i dadlerne og pres en kugle ned, hvor stenen var. Tryk en valnød ned i kuglen og tril dadlen i krystalsukker.
  4.  Forslag 2
  5. Tryk halve valnødder oven i kuglerne og tryk massen fast omkring kanten af valnødden, så valnøddepastaen presses lidt op om valnødden. Lad de formede konfektstykker tørre lidt. Hak chokoladen groft og smelt den ved lav varme. Rør rundt og lad den trække lidt. Varm igen lidt op. Vend konfektstykkerne i chokoladen og fisk dem op med en gaffel. Slå gaflen på kanten af skålen med chokolade, så der ikke er for meget chokolade på konfekten. Skub den over på et stykke bagepapir. Lad konfekten stå trækfrit til chokoladen er stivnet.

MARIE HOLMs Valnøddedressing:


Ingredienser:

18-20 halve valnøddekerner

1/2 dl æbleeddike

Lidt fint revet hvidløg (ca. 1 lille fed)

1 tsk. sukker

Lidt havsalt, friskkværnet peber og

1 dl god olivenolie


Fremgangsmåde:

Smæk alle ingredienser til dressingen i et (stav-) blenderglas, og blend dem til en cremet dressing.

Smag til med salt, sukker og syre, og vend dressingen med salaten.


Marie Holm skriver i Politikken

Farfars dressing (det kalder mine børnebørn den).


Man blander en tsk. Dijon sennep (helst Maille), en skefuld hvidvinseddike, og 4 til 5 skefulde valnøddeolie. Lidt salt og pepper. Rør det som mayonnaise så får man en lækker tyk flydende dressing.

Det er også populært at bruge  Dijon sennep med honning.

Man kan selvfølgelig finde mange flere opskrifter på nettet og fra de kendte madskribenter som man også kan slå op på nettet.