Produkter


 Vores valnødder dyrkes i Périgord, øst for Bordeaux. Sorten er Franquette, også kaldet ”noix de Grenoble”, som er en af de fire lokale valnøddesorter, som i 2012 opnåede beskyttet oprindelse, AOC-status, og derfor kan smykke sig med betegnelsen "Noix du Périgord". Franquette har en aflang form, lys skal og en meget delikat smag.  Périgord-området, som svare nogenlunde til Dordogne, ligger i den sydfranske region Aquitaine.


 Lidt om produktionen; efter man har høstet nødderne, enten manuelt eller mekanisk skal de tørres så fugt fjerne og nødderne kan holde sig friske i længere tid ja sågar flere år. Der findes nemlig en hinde omkring nødden som forebygger oxidagtig harskning af olien i selve valnøddekernen. Derefter bliver de sorteret. De flotte nødder går direkte til kunderne som de er. Resten knækkes så man får to halve nøddekærner som på fransk kaldes ”cerneau”.


 I gamle dage foregik knækningen manuelt hos de ældre kvinder, som beherskede den traditionelle teknik, at kunne få hele valnødder ud af skallen uden at ødelægge nødden. Nu foregår det maskinelt. Derefter skal de pakkes og bliver nu pakket i 200 g poser eller 1 kg poser. De bliver i fremtiden pakket i kontrolleret atmosfære (Controlled Atmosphere Packaging, CAP) som gør, at man kan lagre kærnerne i over et år med bibeholdt kvalitet. De kærner som ikke er flotte bliver brugt til olie fremstilling. Olien udvindes ved koldpresning som giver en meget let og elegant smag.


 Lidt om kvantiteter: der skal ca. 3 kg hele nødder til at fremstille et kg kærner, og der skal 7 kg nødder til at fremstille en liter valnøddeolie.


 Vi bliver ofte spurgt hvordan det kan være at vores nødder ikke blive harske og får en bitter smag. Ja hemmeligheden er jo helle processen fra nødderne falder ned fra træet. Vores bliver samlet op manuelt og får ikke lov til at ligge i græsset i flere dage, de bliver ikke renset i diverse præparater, men bliver direkte lagt til tørre i vores tørrerum. Her får de lov til at ligge i tre dage. Denne proces gør at de holder sig uden at blive harske, beholder smagen og at de er lyse i kødet! Jeg havde en kunde som var lidt glemsom og fandt et net nødder tre sæsoner efter hun havde købet dem, kunne fortælle at de ikke var harske eller beske – men de må nok have været lidt tørre!


 Vi sælger hele nødder i 1 kg net og hele kerner i poser af 1 kg. Vi sælger også brud i 1 kgs poser og valnøddeolie i 75 cl og 25 cl flasker. Det hele selvfølgeligt økologisk eller ”bio” som de kalder det i Frankrig og kontrolleret af de franske myndigheder.


Se Fødevarestyrelsens smiley-rapporter