Valnødder er sunde!
Mere om det senere!
Men smager også godt på alle måder
Smagen er let bitter og syrlig og mere gennemtrængende end hasselnødder og mandler, hvilket er med til at gøre den så velegnet til at give modspil i så mange forskellig madtyper. Valnødder er en fast del af julens konfektskål. Syltede valnødder kan man også lave. Til ostebordet eller i skønne desserter er valnødder en prima ingrediens. I salater eller chévre chaud og med en vinaigrette lavet med vores valnøddeolie… det er der ingen der kan slå. Valnødden er ligeledes velegnede til boller og brød og i skønne kager og muffins. Her kan vores poser med valnøddebrud anvendes.
Hvis man ønsker at studere regionale opskrifter fra Perigord så kan man blive inspireret af denne links, som godt nok er på fransk og som har nogle komplicerede opskrifter men flotte billeder!
https://www.noixduperigord.com/fr/les-recettes
Valnøddeolie, vi bliver ofte spurgt ”hvad man kan bruge olien til? ”. Det vi mest bruger det til er at lave vinaigrette eller farfars dressing. Vi bruger den også til at lave mayonnaise eller hælder lidt over kogte grønsager. Bror Philippe synes at det smager fantastisk godt over brocolli...
Vinaigrette er et must når vi får kogte artiskokker. Men det kan ikke bruges varmt.
Det er faktisk kun en indfødt fra Périgord, der kan fortælle dig, at spejlæg er perfekt stegt i valnøddeolie. Jeg har prøvet og jeg synes ikke det lugter godt....og så mister man jo alle vitaminerne.
Superkagen (8 pers)
Ingredienser:
200 g sukker
2 hele æg
200 g valnødder
Fremgangsmåde:
Servering:
1) Skæres i passende stykker og serveres på en desserttallerken med is, lidt frisk frugt og syltet figen, ELLER
2) Dækkes med en lækker mousse af 2½ dl piskefløde pisket til flødeskum og smagt til med blendet frisk frugt eller kogt og moset tørret frugt eller blendet frossen frugt (Karoline nr. 5 har på s. 46 en lækker abrikoscreme), ELLER
3) Pyntes med flødeskum eller creme fraiche og frisk frugt, f.eks. kiwi og/eller druer.
Janne Vejlsgaards Nantucket julekage
(8 pers.)
Ingredienser:
350 g tranebær
75 g valnøddekerner
90 g farin
180 g sukker
130 g mel
175 g smør
2 æg
Fremgangsmåde:
Servering:
Kagen kræver ingen pynt.
Serveres med flødeskum eller creme fraiche, mens den er lun.
Kold smager den fint uden noget.
Valnøddekonfekt (ca. 40 stk.)
Ingredienser:
200 g absolut friske valnøddekerner
40 halve valnødder ekstra
1 dl ahornsirup
Bløde, saftige, tørrede dadler
eller 200 g fin overtrækschokolade
Fremgangsmåde:
MARIE HOLMs Valnøddedressing:
Ingredienser:
18-20 halve valnøddekerner
1/2 dl æbleeddike
Lidt fint revet hvidløg (ca. 1 lille fed)
1 tsk. sukker
Lidt havsalt, friskkværnet peber og
1 dl god olivenolie
Fremgangsmåde:
Smæk alle ingredienser til dressingen i et (stav-) blenderglas, og blend dem til en cremet dressing.
Smag til med salt, sukker og syre, og vend dressingen med salaten.
Marie Holm skriver i Politikken
Farfars dressing (det kalder mine børnebørn den).
Man blander en tsk. Dijon sennep (helst Maille), en skefuld hvidvinseddike, og 4 til 5 skefulde valnøddeolie. Lidt salt og pepper. Rør det som mayonnaise så får man en lækker tyk flydende dressing.
Det er også populært at bruge Dijon sennep med honning.
Man kan selvfølgelig finde mange flere opskrifter på nettet og fra de kendte madskribenter som man også kan slå op på nettet.
Dorinoix ApS
CVR-nr.: 39943638
Dyssegårdsvej 90 - 2870 Dyssegård
Tlf.nr. +45 20880912
E-mail: webshop@dorinoix.dk